Claudia de Breij

Claudia de Breij werd in 1975 geboren in Utrecht en groeide op in het dorp Hagestein. De eerste 16 jaar van haar leven bracht ze voornamelijk door met Godfried Bomans lezen, Danny Kaye-films kijken en Barbra Streisand-platen draaien.

Gelukkig kwam er een keerpunt
Tijdens de kerstmusical van het Koningin Wilhelmina College ontdekte Claudia het podium. Had ze zich tot dan toe nog redelijk in stilte ge-uit door de schoolkrant vol te schrijven, nu kwam haar 16 jaar opgeslagen reservoir van anekdotes, grapjes en liedteksten vrij. Ze ontdekte het podium, en hoe. De schoolleiding heeft haar er operatief van moeten laten verwijderen. Geen feest, geen cabaret, geen jaarsluiting of Claudia kleide een lied. Wat ze zelf schreef, wilde ze zelf zingen en dus leek het iedereen het beste dat Claudia eens zangles nam.

Na 8 jaar middelbare school
(mavo, havo, vwo) ging Claudia de Breij studeren in Utrecht. De twee jaar Algemene Letteren-studie (met een nadruk op Theater-, Film- en Televisiewetenschappen) vulde ze voornamelijk met het ontdekken van de liefde en de liederlijkheid en het draaien van Barbra Streisand-platen.

Haar cabaretneigingen
vonden een voedingsbodem in het cultureel centrum van de Universiteit Utrecht, Parnassos. Ze nam kleinkunstlessen van Malinca Verwiel. Ze deed auditie voor de Kleinkunstacademie maar werd afgewezen. Ze ging andere wegen zoeken, haalde de eindronde van het Leids Cabaret Festival en werd 'de grootste verrassing van het festival' genoemd. Inmiddels werd ze op gitaar begeleid door Rogier Wagenaar, later aangevuld met Sander Geboers op piano. Met z'n drieën deden ze in 1998 mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival en werden 3e.

Voor de schrik
(ze hadden namelijk ook best 1e willen worden, laten we nou eerlijk zijn mensen) gingen ze met z'n drieën naar Eurodisney. (Dit lijkt een wat zinloos wapenfeit in deze bio, maar het beschrijft voor de geïnteresseerden onder u toch heel accuraat de verhouding Claudia/Sander/Rogier).

Claudia had in de meantime
haar studie opgegeven. Ze haalde haar propedeuse Algemene Letteren en vierde een afstudeerfeest. Ze was intussen begonnen met radio- en televisiewerk voor Stadsomroep Utrecht. Toen ze stopte met haar studie wilde ze stom werk gaan zoeken om de kost te verdienen terwijl ze cabaret maakte, maar leuk werk diende zich aan; ze ging verslaggeven en presenteren voor Radio-m en Radio West. Korte tijd daarna kwam Hilversum; ze schreef columns voor het televisieprogramma 'Kaap de Goede Hoop' van de RVU en presenteerde voor diezelfde omroep een serie over pubers. Voor BNN ging ze het Radio 1-programma 'United' presenteren.

In 2002
verruilde Claudia Radio 1 voor 3fm. Ze presenteerde het programma ‘...en dit is Claudia’ voor de NPS tussen 20.00 en 22.00. Intussen speelde ze, inmiddels met een door Phaedra Kwant op bas versterkte band, nog steeds in het theater. ‘De Wilde Frisheid’ beleefde een succesvolle tournee. De laatste voorstellingen uit de reeks werden geregistreerd voor de VARA-televisie in De Kleine Komedie.

Claudia stapte over naar de VARA
‘Denk aan Henk’ hield op en zij dook in het gat dat Henk Westbroek achterliet tussen 12.00 en 14.00 op 3fm. Verder presenteert ze twee avonden per week, afwisselend met Dolf Jansen, het late night televisieprogramma VARA Laat. In het theater ligt nog steeds haar hart. Tot en met medio 2005 zijn Sander, Rogier, Thijs en Claudia samen te zien in ‘Claudia Zuigt’.Klik hier om contact met ons op te nemen